Een leerling van Notre Dame volgt in de onderbouw alle vakken waardoor een brede basis wordt aangelegd.
Vakken uit de onderbouw havo op Notre Dame zijn:
Alfavakken (Nederlands, Engels, Duits, Frans)
Gammavakken (aardrijkskunde, geschiedenis)
Bétavakken (wiskunde, nastech, biologie)
Kunstvakken (dans, drama, beeldend, muziek)
Het vak Frans volgen leerlingen direct in leerjaar 1. Vanaf leerjaar 2 krijgen leerlingen het vak Duits naast de vakken die ze al volgen. In leerjaar 3 komt daar ook het vak Economie bij. Na het afsluiten van de onderbouw, kiest een leerling er vaak voor om door te stromen naar de bovenbouw op Notre Dame. Een leerling is vanaf dat moment ook toelaatbaar tot het MBO. Dit laatste is een optie voor leerlingen die er gaandeweg achter zijn gekomen dat ze liever praktijkgericht aan de slag gaan. Bij dit proces zijn de coach en de decaan nauw betrokken.
In de bovenbouw van Notre Dame kiest een leerling een profiel. De voorbereiding daarvoor vindt plaats in leerjaar 3.
De keuze voor een profiel is belangrijk, omdat het bepaalt welke opleidingen je na je eindexamen kunt volgen. Daarom is het heel goed dat je uitgebreid bekijkt welke vakken je nu leuk vindt, maar ook dat je nadenkt over verschillende beroepen die je aanspreken.
Het profielkeuzeproces vindt voor een groot gedeelte plaats in de basisgroep. In die verschillende lessen vertelt de coach over verschillende opleidingen en beroepsgroepen. De decaan is nauw betrokken bij deze lessen. De leerlingen gaan in deze lessen ook aan de slag met hun interesses en kwaliteiten. De vragen die aan bod komen zijn:
Wie ben ik?
Wat wil ik?
Wat kan ik?
Door middel van allerlei opdrachten vindt een leerling steeds duidelijker antwoord op bovenstaande vragen.
De vakken die de leerling heeft gevolgd in de onderbouw, worden ook aangeboden in de bovenbouw. Dat bekenent dus dat leerlingen van Notre Dame ook examen kunnen doen in de kunstvakken!
Er komen ook nog nieuwe vakken bij, in de bovenbouw, namelijk economie en bedrijfseconomie, wiskunde B en NLT (Natuur, leven en techniek), maatschappijwetenschappen, maatschappijleer en CKV. Wanneer een leerling examen doet in een kunstvak volgt hij /zij ook het vak Kunst Algemeen, afgekort tot kua in leerjaar 5.
Een profiel biedt samenhangende vakken aan en bereidt een leerling daardoor optimaal voor op een beroepsrichting. Er zijn vier profielen waar een havo-leerling uit kan kiezen:
Natuur & techniek
Natuur & gezondheid
Economie & maatschappij
Cultuur & maatschappij
Een profiel bestaat uit drie delen:
Een gemeenschappelijk deel
Een profieldeel
Een vrij deel
Het gemeenschappelijk deel is voor iedereen hetzelfde. Het bestaat uit de verplichte vakken: Nederlands, Engels, lichamelijke opvoeding, maatschappijleer, CKV en de basisgroep.
Het profieldeel staat voor een gedeelte vast. Afhankelijk van het profiel dat je kiest volg je verplichte vakken en kies je één of twee vakken zelf.
Het vrije deel geeft de leerlingen de ruimte om een vak te kiezen die niet direct samenhangt met de andere vakken, waardoor een leerling meer recht kan doen aan zijn interesses.
Na het succesvol afsluiten van de onderwijstijd op Notre Dame is een leerling toelaatbaar op het HBO, maar er kan op dat moment ook gekozen worden voor een overstap naar vwo 5 op een andere school. Een profiel op het vwo heeft een extra vak ten opzichte van die op het havo. Daarom raden we leerlingen van onze school aan een extra vak te kiezen, wanneer ze een overstap naar het vwo willen openhouden.
De profielkeuze, het vakkenpakket en de vervolgopleiding zijn vanzelfsprekend vaste onderwerpen van gesprek in onze wekelijkse coachgesprekken. Ouders kunnen altijd aansluiten bij zo'n gesprek. Mail de coach wanneer u dat graag zou willen!
Kom kennis maken en sfeerproeven! U kunt zich hier aanmelden voor de Open avond, de Open dag en /of en de mini-lesjes!
Neem alvast digitaal een kijkje en krijg een heel goed beeld van onze mooie school. Natuurlijk zien we jullie nog liever op één van onderstaande data en tijden!
Zet deze data alvast in de agenda:
Open avond: donderdag 13 februari van 16.00 tot 20.00
Open dag: zaterdag 15 februari van 10.00 tot 15.00
Mini lessen: dinsdag 25 februari van 13.15 tot 16.00
Weten hoe sfeerproeven op Notre Dame eruitziet? Klik dan hier! Direct al aanmelden kan via de button hieronder!